Flamenkorobika-kreativen, sodoben, kondicijski in totalno plesni klas flamenka by PKD Flamenko

Alzo, dragi moji….

Že nekaj časa sem se ukvarjala z vprašanjem, kako združiti navidezno nezdružljivo: statične flamenko vaje s sodobno improvizacijo, oboje pa z vajami za vzdržljivost & kondicijo. Tako je nastal kreativen, sodoben kondicijski in totalno plesni  klas flamenka, primeren tako za izkušene flamenko plesalce kot tudi za vse, ki bi se mu radi pridužili. Pri vadbi ne uporabljamo klasičnih plesnih flamenko kopitk, ampak (plesne) superge, dobrodošle so pa seveda tudi svobodne bose noge.

Jaz sem res navdušena, pridi okrog, pa vidi 😉

URNIK: PONEDELJEK OB 18H

Papa,

Ana

AnaIII.jpg

 

 

 

 

Zakaj se PKD Flamenko imenuje prav PKD Flamenko?

Pogosto se srečam z vprašanjem, zakaj prav PKD in kaj pomeni… Iz PKD so nas preimenovali tudi že v PDF. Kar je sicer kjut, ampak vseeno malo mimo.

Alzo, PKD ali Plesno Kulturno Društvo je izmislek, ki je nastal pred več kot desetletjem v poznih večernih urah miniaturne kuhinje enosobnega najemniškega stanovanja na Trnovem, v katerem sva z Andrejem preživela kar nekaj časa…. Z Gregorjem in Natašo smo že nekaj časa brainstormali, kako bi poimenovali društvo.

Po vseh zapletenih, pompoznih in smešnih predlogih smo prišli do dveh KLJUČNIH načel,  ki sta vodilo našega & mojega dela v društvu in nasploh še danes:

Keep it simple-  jasna in glasna informacija-  KDO, KAJ, KJE, ZAKAJ 
Stick to your sh**- šibamo po svoje – MOJ PROJEKT, MOJA VIZIJA

Vedeli smo, da KUD, KD ali kaj podobnega ne pride v poštev. Vedeli smo, da bomo plesali in da spadamo v kulturni sektor, zato smo si malce drzno izmislili skovanko “Plesno Kulturno Društvo”- PKD. Vedeli smo, kaj bo naša osrednja tematika.
Rezultat: Plesno kulturno društvo Flamenko. Ker smo to, nič več & nič manj. 

 

12674544_10205825203812658_1602662114_n

FOTO: Drago Videmšek

Pleši pleši PKD

Dragi moji,

počasi se vsi skupaj pripravljamo na start v novo sezono….
Urniki so, kot ste morda opazili, pripravljeni že vse od konca lanske sezone.
Za vse lanske plesalce termini ostajajo enaki, razen za lanske začetnike, ki se bodo prestavili na četrtek (kot sem povedala že ob koncu leta).
Flamenko I in II: (lanske enkice in dvojkice skupaj) četrtek  18.00- 19.30
Flamenko III (enako kot lani): ponedeljek  17.00-18.00, sreda  19.30-21.00
Flamenko IV (enako kot lani): ponedeljek 18.00-19.00, sreda 18.00-19.30

Flamenko IIIb je dodaten termin za povratnike, saj se vas je proti koncu sezone javilo precej, ki bi se želeli vrniti na klase. Obljubila sem termin in obljubo zdaj izpolnjujem! Prosim za prijave 😉 
Torke namenjamo novim skupinam: otrokom in staršem (na preFlamenku ob 17h), začetnikom (ob 18h) in  iskalcem kondicije na Flamenkorobiki (ob 19.30). 
 
START SEZONE JE V PONEDELJEK, 19. 9., ob 17h. 
Veselim se, da se vidimo! 
Flamenko vaje, Foto Drago Videmšek

Foto: Drago Videmšek 

Nova sezona tudi za otroke & pregled poletnih zmag PKD Flamenko

Poletje se počasi poslavlja, jaz pa se intenzivno pripravljam na zagon sezone z novimi vsebinami. Tako se letos srečujem z izzivom predajanja flamenko vsebin otrokom. Flamenko nudi bogastvo ritma, otrokom odpira vrata v svet improvizacije in raziskovanja pomena gibanja, povezuje gib z glasbo, obenem pa gradi mostove med našo in špansko kulturo.

Vse to seveda z bosimi nogicami, v udobnih oblačilih, svobodno, otroško pač.
Občasno pa tudi s kakšnim volančkom za afnanje. Seveda imam malo treme, obenem pa se veselim. Poskusna zajčica Aitana, plesalka v video posnetku, ki je pred vami, je zadovoljna. Glede na to, da je dete kritično in odločno, sem se odločila, da ji bom verjela. Tako v preFLAMENKO prvič odplujemo v torek, 30. 8., ob 17h na brezplačni predstavitveni uri.
Ker sem tudi sama mama dveh otrok, vem, kako naporno je usklajevanje otroških dejavnosti. Zato istočasno, kot bo potekal tečaj za otroke, organiziramo tudi začetni tečaj za starše v sosednji dvorani.

In da ne pozabim…. Še hiter pregled poletnih aktivnosti.
Poletje je bilo pestro… Moje flamenko babe, plesalke PKD Flamenko so avgusta  sodelovale v baletu Carmen, ki je nastal pod vodstvom in v koreografiji Tomaža Rodeta, za flamenko inserte pa sem koreografijo ustvarila Ana Pandur. Vadile smo v prostorih SNG Opere in Baleta Ljubljana, konec julija pa smo se preselile v Piran, kjer je predstava dobila končno obliko.
In da se malo važim: v predstavi so glavne vloge plesali solisti mariborske baletne hiše- Tetiana Svetlična, Tijuana Križman Hudernik, Gaj Žmavc, Filip Jurič in Tomaž Golub. V izjemni družbi smo bili, tega ni potrebno posebej poudarjati.

Drago Videmšek je dokumentiral celoten proces, ki ga najdete TUKAJ.

 

13939455_10207228539655177_4584007947463502327_n

Making of “Carmen”….

Plesalke PKD Flamenko bodo sodelovale v predstavi Carmen Društva Baletnih Umetnikov Slovenije, ki bo uprizorjena 1. 8. 2016 na Tartinijevem trgu v Piranu. Sicer smo v predstavi sodelovali že lani, vendar je za uskok ostalo tako malo časa, da sem material za plesalke sestavila praktično tik pred nastopom…  Tokrat imamo več časa in tudi boljše pogoje…
Vaje že potekajo…. 

In kljub temu, da sem proti ubijanju magije nastopa, vseeno delim ta posnetek (hvala, Romana, da si posnela)… Dekleta so me prosila, da ponovno razložim vrstni red materiala, ki smo ga postavile v ENEM SAMEM DNEVU in to s krilom z vlečko, mantoni -ekipa je neverjetna- in sem pač ga, z vsem, kar spada zraven 🙂

Do kmalu,

Ana